Verplichting tot aangifte van laadstations thuis en op kantoor.

Het is tijd om actie te ondernemen en de installatie van uw laadstation thuis en op kantoor aan te geven.

Het spreekwoord zegt ‘Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Toch zijn weinig mensen hiervan op de hoogte en moeten ze hun laadstation aangeven bij de netbeheerders, anders riskeren ze een boete.

De meeste bestuurders van elektrische wagens laden thuis op met een laadpaal of hebben laadpunten op kantoor laten installeren. Dat is een goede zaak! Ten eerste om veiligheidsredenen (een gewone huishoudstekker is immers een risico) en ten tweede omwille van de snelheid en flexibiliteit. Een laadstation kan meer vermogen aanbieden, maar ook het beschikbare vermogen beheren dankzij een load balancing systeem of een slim laadnetwerk. Dat laatste is een van onze specialiteiten bij EDI. Daarnaast adviseren wij u ook steeds op basis van uw situatie en behoeften.

Sinds kort is de aangifte van oplaadpunten voor elektrische voertuigen verplicht in België. Netgebruikers met een laadpunt moeten deze aangeven bij hun distributienetbeheerder. Particulieren die hun laadpunt niet tijdig aanmelden, riskeren een administratieve boete van 250 euro. Om dit te voorkomen, is het sterk aan te raden om je laadpunt tijdig te registreren.

Deze nieuwe verplichting beantwoordt aan een noodzaak om de toekomstige elektriciteitsbehoeften van huishoudens en bedrijven beter te begrijpen, vooral met de verwachte toename van het aantal elektrische voertuigen op de Belgische wegen. In deze blogpost leggen we uit waarom het belangrijk is om uw laadstation aan te geven, hoe u dat moet doen, en introduceren we de beheerders van het stroomdistributienetwerk in België.

U moet ook weten dat de aangifteplicht niet alleen geldt voor laadstations, maar ook voor een installatie die energie produceert of opslaat, d.w.z. voornamelijk installaties met zonnepanelen en thuisbatterijen. Deze aangifte wordt echter soms door de installateur zelf gedaan.

Waarom uw laadstation aangeven?

Het opladen van elektrische voertuigen kan pieken in de stroomvraag veroorzaken. Bij een driefasige 400V-aansluiting gaat het om 11kW en bij een eenfasige of driefasige 230V-aansluiting om 7,4kW. Als laadpunten worden aangemeld, kunnen netwerkbeheerders beter anticiperen op deze pieken en onderbrekingen voorkomen. Dit inzicht helpt hen ook bij het plannen van lijnversterkingen. 

Vlaanderen heeft op 1 januari 2023 het capaciteitstarief ingevoerd om het net efficiënt te gebruiken en overbelasting te voorkomen. Lees meer op onze blog : Nieuw capaciteitstarief: moet ik me zorgen maken?

Toekomstig gebruik van vehicle-to-grid-technologie kan de stabiliteit van het elektriciteitsnet verbeteren. EDI houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Hoe uw laadpunt aangeven?

Afhankelijk van uw woonplaats wordt u bediend door een specifieke netwerkbeheerder. Het is belangrijk om te weten wie uw netwerkbeheerder is, zodat u uw oplaadpunt bij de juiste organisatie kunt aanmelden. Hieronder vindt u een overzicht van de netwerkbeheerders per regio en nuttige links voor meer informatie.

Zorg dat u zeker de volgende informatie bij de hand heeft voordat u verder gaat:

  • EAN-code van uw bestaande elektriciteitsaansluiting
  • Naam van de installateur
  • Gegevens van het installatieadres
  • Technische kenmerken van de installatie

In Vlaanderen

In het Vlaams Gewest moeten particulieren hun thuislaadpunt registreren bij netbeheerder Fluvius als het laadvermogen 5 kVA of meer bedraagt en is aangesloten op het laagspanningsnet.​

In Wa​​llonië ​

In het Waals Gewest moeten alle gebruikers met een oplaadpunt hun netbeheerder informeren. De belangrijkste netbeheerders zijn ORES, dat 75% van het gebied beslaat, en RESA, dat actief is in de provincie Luik. Andere netbeheerders in Wallonië zijn AIEG, AIESH, en REW. 

AIEG vereist dat gebruikers een declaratieformulier invullen en dit per post of e-mail opsturen. Het formulier vindt u hier. U kunt het formulier per post sturen naar AIEG, Rue des Marais 11, 5300 Andenne, of per e-mail naar bt@aieg.be.

REW hanteert ook een declaratieformulier dat per post of e-mail verstuurd moet worden. Het formulier vindt u hier. U kunt het per post sturen naar REW, Rue Provinciale 265, 1301 Bierges, of per e-mail naar info@grdwavre.be.

AIESH vereist dat het declaratieformulier per e-mail wordt opgestuurd. Het formulier vindt u hier en kunt u mailen naar clients@aiesh.be.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten particulieren vanaf 1 januari 2024 hun laadstation registreren bij netbeheerder Sibelga.

Conclusie

Het is essentieel om uw oplaadpunt voor elektrische auto's aan te melden. Dit voorkomt niet alleen een boete, maar helpt ook om de kwaliteit van het elektriciteitsnet te verbeteren, omdat netbeheerders beter kunnen begrijpen en inspelen op de vraag. 


Op zoek naar een passende laadoplossing?​ Bezoek www.EDI.be.

 
Ontdek hoe de ambitie om een bedrijfswagenpark te elektrificeren werkelijkheid wordt.
EDI adviseert en begeleidt u van A tot Z bij de installatie van uw oplaadinfrastructuur die het best bij uw behoeften past. In de eerste fase hebben we 7 dubbele Alfen pro line laadstations geïnstalleerd, verdeeld over 3 locaties en een uitbreiding is al gepland.