Een laadpaal thuis: Wat moet je weten?

Word je eigenaar van een elektrische wagen? EDI helpt je op weg. In deze blog vertellen we wat je moet weten voor je een elektrische laadpaal thuis laat installeren.


Overweeg je de aankoop van een elektrische wagen en wil je die thuis kunnen opladen in de garage, op de oprit of onder de carport? Of heb je een nieuwe elektrische bedrijfswagen en krijg je de mogelijkheid om thuis een laadstation te installeren? Dan denk je misschien dat er heel wat op je afkomt. Maar wees gerust: Er zijn slechts een aantal zaken die je moet weten over de plaatsing van een elektrische laadpaal. We helpen je graag op weg.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?

Eerst en vooral is laden met behulp van een laadpaal thuis altijd veiliger en sneller dan laden via een normaal stopcontact. Twijfel hier dus zeker niet aan. Een elektrische laadpaal kan overal geïnstalleerd worden: onder je carport, in je garage of kelder, langs je oprit of tegen je woning. Alle modellen zijn dan ook zo ontwikkeld dat ze bestand zijn tegen de meest ruige weersomstandigheden. Voor de plaatsing van een laadstation is het echter wel belangrijk dat er vrije toegang is tot de teller van je woning. Woon je in een huurhuis of in een appartement? Dan bespreek je dit best even met de eigenaar of met de syndicus. In een appartementsgebouw kan het bijvoorbeeld zijn dat meerdere appartementen zijn aangesloten op dezelfde teller.

Wat met mijn netaansluiting?

In België bestaan er drie verschillende netaansluitingen: een monofasige netaansluiting (230V), een driefasige netaansluiting zonder nulgeleider of neuter (230V) en een driefasige variant met nulgeleider (400V). Welke netaansluiting je ook hebt, de plaatsing van een laadpaal voor jouw elektrische auto is perfect mogelijk. Je kan dus op beide oren slapen wanneer je elektrisch voertuig (EV) wordt opgeladen. Bij een monofasige of driefasige netaansluiting zonder neuter zal dit alleen een beetje langer duren dan met een driefasige aansluiting met neuter, maar zonder gevolgen voor je laadcapaciteit.

Als je weet dat de gemiddelde elektrische wagen een batterij heeft van tussen de 60 en 100 kWh en het laadvermogen via een monofasige of driefasige netaansluiting zonder neuter 7,4 kW bedraagt, is een paar uur overdag of ‘s avonds en ‘s nachts ruim voldoende om je lege batterij volledig op te laden. Bij EDI zien we het zo: Elektrisch laden is slechts een kwestie van seconden om de wagen in en uit te pluggen. Ertussen heb je alle tijd voor het dagelijkse leven, zoals samen tafelen, werken, spelen en slapen.

Hoeveel kost thuis laden?

EV-rijders laden meestal hun wagen thuis op. Dat is begrijpelijk, want thuis laden is bijzonder eenvoudig en praktisch. Nooit vrezen voor een lege tank, ‘s avonds inpluggen en de dag nadien weer opgeladen de baan op. Bovenal is een laadpaal thuis ook een garantie op de laagste laadkost, ondanks de stijgende energieprijzen. Nog goede redenen om thuis een elektrische laadpaal te installeren, vind je hier.

De kostprijsberekening is snel gemaakt. Vermenigvuldig de energiekost per kWh met het verbruik van je wagen. Het gemiddelde verbruik van een EV bedraagt 20 kWh per 100 km. Voor de stijging van de energieprijzen bedroeg de gemiddelde energieprijs ongeveer 30 cent per KWh, wat betekent dat 100 km op de baan ongeveer 6 euro kostte. Nu zal dat mogelijks iets meer zijn. Heb je zonnepanelen? Dan breng je deze kost nog een heel stuk lager en wordt het verschil met een tankbeurt aan de pomp, dat al snel 15 euro bedraagt per 100 km, een pak groter. Wist je trouwens dat er verschillende factoren zijn die een invloed hebben op de autonomie van elektrische auto’s

Welk laadstation kies ik best?

Bij EDI helpen we je bij de plaatsing van een laadpaal voor je elektrische auto van A tot Z. Starten doen we met de keuze voor de ideale oplossing. Weet je niet welk model van laadstation voor jou geschikt is? Door middel van een technische audit, telefonisch of ter plaatse afhankelijk van de complexiteit van uw installatie, bepalen we de beste oplossing. Wil je meer weten over de verschillende modellen? Lees dan zeker binnenkort op onze blog Laadpaal elektrische auto's - Welk model te kiezen?.  In ons aanbod hebben we alle mogelijke laadstations die vandaag op de markt zijn. Zo kunnen we inspelen op al jouw noden. Gebruik je de wagen bijvoorbeeld zowel voor professioneel als privégebruik? Dan plaatsen we een geconnecteerde laadpaal die toelaat om met behulp van split billing of gedeelde facturatie de laadkost te verdelen tussen jou en je werkgever. Meer info over split billing vind je hier.


Hoe verloopt de installatie van een laadpaal thuis?

Een laadpaal wordt steeds op een apart circuit geïnstalleerd in je teller met een schakelaar en differentieel, net zoals je wasmachine. Dit gebeurt omwille van veiligheidsredenen. Is de plaats in je elektriciteitskast beperkt? Dan installeren we een kleine extra kast om de nodige ruimte te voorzien. Na de installatie zorgt EDI ook voor de keuring van het laadstation door een onafhankelijke partner. Die ziet erop toe dat de installatie aan alle normen en voorschriften voldoet en de veiligheid gewaarborgd is.

Hoelang is de wachttermijn voor de installatie van een laadstation?

In normale omstandigheden is het drie tot vier maanden wachten op de levering van een nieuwe elektrische wagen. Voor EDI is dit meer dan voldoende tijd om bij een laadpaal thuis te plaatsen. Vanaf het eerste contact duurt het meestal ongeveer vijf tot zes weken voor de installatie van de laadpaal. In dringende gevallen, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een stockwagen, proberen we binnen twee weken de installatie van de laadpaal voor de elektrische auto te verzorgen. Hoe dan ook, met EDI maak je snel de switch naar elektrisch en kan je in geen tijd de baan op met een volle batterij!

EDI staat u bij van analyse tot keuring

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar de juiste partij voor de plaatsing van een laadpaal thuis? Dan ben je bij EDI aan het juiste adres. We ontzorgen je van analyse tot keuring. In België zijn we marktleider en dé partner bij uitstek voor laadoplossingen voor elektrische wagens en plug-in hybrides voor thuis en op het werk. Wil je graag meer informatie? Neem dan zeker contact op met EDI. Onze specialisten zullen je met plezier te woord staan. Voor meer informatie kan je ook terecht op de FAQ-pagina van EDI.



Vakantiegids – laden in Europa
in 2021